+46 (0)13-20 57 57 info@eastswedenhack.se

I helgen arrangerades East Sweden Hack i Mjärdevi Science Park. East Sweden Hack är ett hackathon där programmerare tävlar om att bygga de bästa apparna och webbapplikationerna baserade på öppen data. 20 lag med 76 deltagare tillbringade 24 timmar på CreActive för att bygga bästa appen och vinna första priset – en resa med studiebesök i Silicon Valley.

GÅ 2.0 vann högsta pris, en resa till Silicon Valley. Foto: Crelle

GÅ 2.0 vann högsta pris, en resa till Silicon Valley. Foto: Crelle

Det vinnande laget GÅ 2.0, Vinnovas generaldirektör och Visiarcs grundare Peter Lindgren som ger laget fri konsultation. Laget vinner resa till Silicon Valley. Foto: Crelle

Det vinnande laget GÅ 2.0, Vinnovas generaldirektör och Visiarcs grundare Peter Lindgren som ger laget fri konsultation. Laget vinner resa till Silicon Valley. Foto: Crelle

.
Vinnarna i East Sweden Hack 2014 blev Erik Sandrén, Sofie Lindblom, Johan Holmlund och Anton Arbring, som utvecklat appen GÅ 2.0. Appen syftar till att få fler ungdomar att röra på sig, spela och utmana varandra och hämtar sina API:er från Linköpings kommun, Östgötatrafiken, SMHI samt sociala medier och Google maps. Laget vinner en resa till Silicon Valley med spännande studiebesök. Därtill fri konsultation av app- och spelstudion Visiarc.

– Det känns helt fantastiskt, säger Anton Arbring. Igår var vi på väg att ringa arrangörerna för att böna och be om att få byta idé, vilket tur att vi inte gjorde det.

– Nu gäller det att slutföra appen och översätta allt till engelska, så att vi kan åka och pitcha idén på Sandhill Road, säger Sofie Lindblom med glimten i ögat.

20.000 kronor och studiebesök på Spotify

Hälsans nya verktyg delade ut pris till bästa Hälso-appen som i år blev Hälsotipsarn med lagmedlemmarna Alexander Tuttle, Thomas Wreiner, Joakim Pennerup och Niclas Åström. De vinner 20.000 kronor och hjälp att jobba vidare med tävlingsbidraget.

Spotify delade ut pris till bästa studentlaget, som får komma med på en av Spotifys interna utvecklarhack under hösten. Laget Alice Lundin, Daniel Rönnqvist och Johan Linder, som utvecklat appen Coll tog hem priset.

Alla tre vinnande lagen. Foto: Crelle

Alla tre vinnande lagen. Foto: Crelle

.

76 personer och 20 lag deltog

Skill är initiativtagare till East Sweden Hack, som gick av stapeln för första gången 2013. Under en hel helg jobbar de intensivt med att bygga en färdig lösning från grunden.

– Ambitionen med projektet var att skapa en aktivitet som attraherar studenter och yrkesverksamma programmerare och designers. Genom att lyfta öppen data kunde vi engagera offentliga verksamheter i projektet och tillsammans med företag och verksamheter får vi fokus på innovation och ICT, som är två av regionens kärnkompetenser, berättar Anna Broeders, rekryteringskonsult på Skill och ansvarig för rekrytering av lagen.

I år tävlade dubbelt så många lag som förra året. Totalt tävlade 20 lag med 76 deltagare, varav 17 är tjejer, vilket motsvarar 25%.

– Det är ett stort steg i rätt riktning jämfört med förra året, säger Anna. Då hade vi två tjejer med bland de tävlande. Till nästa år hoppas vi kunna locka ännu fler tjejer.

Bland de appar och applikationer som deltagarna utvecklat finns bland annat förbättrade vädertjänser, sociala aktivitetsappar, applikationer med fokus på bland annat energieffektivisering, hälsa, kollektivtrafik och miljöhänsyn med mera.

– Det är en stor spridning bland idéerna, och vi har också fått teknikinslag som augmented reality och gamification i tjänsterna, vilket vi tycker är kul, säger Anna Broeders.

Läs mer om de vinnande lagen här!

Fler bilder hittar du här! Ange Crelle som fotograf vid användning