+46 (0)13-20 57 57 info@eastswedenhack.se

Tävlingsbidrag 2013

Tävlingsbidrag 2013

Här är lagen som deltog i East Sweden Hack 2013.

Linktivity (vinnare)

Linktivity
Klara Wingstedt, Mikael Zackrisson, Caroline Granfeldt

Om Linktivity

Att vara rastlös och inte ha någonting att göra är ett vanligt problem som många känner igen sig i. I Linköping finns det en mängd saker att göra, men det hjälper inte dig som är rastlös eftersom du inte vet om vad som faktiskt finns. Linköpings kommun tillhandahåller öppen data med så kallade Points Of Interest (P.O.I). De innehåller koordinater och information om olika ställen i Linköping.

Linktivity är en väldigt enkel app vars primära syfte är att tillgodose den rastlöse Linköpingsbon med förslag på intressanta aktiviteter i närheten. De förslag som ges är aktiviteter som passar alla åldrar, t.ex. museum, bad, bangolf etc. I och med detta, samt att appen är så enkel att använda, är Linktivity en app som passar alla typer av grupper – ungdomar, barnfamiljer och pensionärer.

Linktivity

Vi har valt att göra Linktivity så att man kan använda den oavsett om man har en android- eller iOS-telefon. Detta har vi inte gjort enbart för att imponera på de tekniskt bevandrade personerna i juryn, som förstår hur svårt detta är på 24 timmar, utan även för att kunna nå ut till så många som möjligt med vår applikation.

Tanken med appen är att ha möjligheten att socialt interagera med sina vänner på Facebook. Genom ett enkelt knapptryck skapas ett evenemang på Facebook där användaren sedan kan bjuda in sina vänner att deltaga. Detta gör att alla i ens kompisgäng inte behöver ha appen installerad för att kunna få information om aktiviteten. Det är dock inget krav att skapa evenemanget, det vill säga Facebook krävs inte av användaren.

Vi erbjuder en väldigt unik filtreringsfunktion. Vanligtvis erbjuder liknande lösningar en filtreringsfunktion som används allra först i programmet / på hemsidan. Detta försvårar för användaren, som uppsökt applikationen med motiveringen att den inte vet vad denne skall göra – hur skall den då kunna göra en bra filtrering i förväg?

Applikationen erbjuder stora utvecklingsmöjligheter. Vi vill dels kunna ta in data från exempelvis PåGång och erhålla fler och mer dagsaktuella aktiviteter, men även möjligheten att använda väderdata och anpassa förslagen därutefter.

Primärt val (vinnare hälsokategorin)

Primärt val
Daniel Staaf, Lars Johansson och Mattias Lindh (ej med på bilden)

Om Primärt val

Med det fria vårdvalet vill politikerna att de bästa vårdenheterna ska premieras genom att få flest kunder, och de sämre vårdenheterna ska få ett tydligt incitament till att bli bättre. Precis som på avreglerade marknader. För att denna konkurrens ska fungera måste medborgarna ha tillgång till tillräcklig information för att göra ett grundat val. Annars kan fel beteende premieras och utvecklingen gå åt fel håll. Enligt de politiska besluten att privatisera vården är det just konkurrenssituationen som gör det fördelaktigt att privatisera. En förstärkt konkurrenssituation ska öka kvaliteten inom vården, men det kräver att medborgarna vet vad  de väljer.

Primärt val

Primärt Val är en grafisk presentation av upplevd kvalitet inom vården presenterad för respektive vårdenhet. I applikationen presenteras vårdcentraler, barnavårdscentraler och distriktssköterskor, och värden på den upplevda kvaliteten kommer från vårdens egen patientenkät. Informationen i Primärt Val hämtas från Mina Vårdkontakter. Vårdenheter rangordnas från 1-5 med färgkoder och värderas i relation till varandra. Primärt Val ger nytta både i form av att medborgaren får ett bättre underlag för att aktivt använda sitt vårdval till att premiera bättre vård, och för att vården i stort får en tydligare konkurrenssituation; vilket enligt gällande ekonomiska teorier driver utvecklingen inom vården mot en högre kvalitet.

Intellitrip (vinnare Spotifypriset)

Intellitrip
Fredrik Salin, Gustav Ernberg, Robin Silverhav

Om Intellitrip

IntellitripIntellitrip låter användaren planera resvägar (t.ex. bilsemestern, jobbpendlingen eller cykelturen). Syftet med applikationen är att den ska göra användaren uppmärksam på var det skett olyckor längs en specifik rutt och på detta sätt ge användaren bättre förutsättningar att färdas säkrare i trafiken.

Applikationen bygger på data från Transportstyrelsen om olyckor som skett 2003-2012.

Användaren kommer åt verktyget genom webbadressen intellitrip.se via sin mobiltelefon, surfplatta eller dator. Användaren kan söka rutter antingen för bil eller cykel. Intellitrip är intelligent så att om cykel väljs kommer enbart olyckor med cykel eller fotgängare att presenteras i gränssnittet.

När en sökning är klar presenteras användaren för en karta med en rutt och de olyckor som skett. Kartan har en zoomfunktion som användaren kan använda för att få en bättre överblick. Siffror visar hur många olyckor som skett vid en del av sträckan och ändrar färg beroende på antalet olyckor.

Vårt mål med applikationen är att det ska bli den naturliga tjänsten när man vill hitta till nya platser. Bli inte en del av statistiken, använd den och res smartare!

PinMeTo

– Marketing Tool for the Tourism Industry

PinMeTo
Michael Nilsson,Petter Palander, Markus Olsson

PinMeTo

Om PinMeTo

Destinationsmarknadsförare analyserar inte i någon större utsträckning deras data från sociala medier, i huvudsak på grund av att det är för överväldigande. Vi har gjort det enkelt!

Vi har hämtat platsspecifik information från facebook och foursquare, dvs. incheckningar och taggade filmer/bilder. Allt som kan berätta för oss vart en person har varit i Linköping. Vi korrellerar i analysverktyget ovan data från sociala medier med Linköping stads databas över intressanta platser för turister i Linköping. I analysverktyget får turistmarknadsföraren enkelt svar på vilka platser som är mest populära i Linköping och kan rikta marknadsaktiviteter bättre.

demo.analysis.pinme.to (ser bäst ut i webbläsaren Chrome för stunden)

Resogram

Resogram
Anders Löfgren, Clas Rydergren

Om Resogram

Buss, tåg och spårvagn kan vara svårt att nyttja om man inte känner till stan. Att försöka hitta rätt kollektivresa och att planera sin resa i förväg kan då vara krångligt och tidskrävande. Resogram löser det problemet.

resogram

Här följer ett exempel på hur Resogram kan användas: Du är student från Malmö som ska besöka din vän i Linköping. Du har själv ingen erfarenhet av kollektivtrafiken i Linköping och ber därför din vän att skicka över ett Resogram till din smartphone. Din vän går in på Resogram.se på sin dator och fyller i resans startpunkt och slutdestination. Därefter fyller din vän i din epost eller telefonnummer och skickar resogrammet. Du får ett mail eller ett sms med resplanen som du kan öppna i din smartphone.

WhatsUp Linköping

– hitta platser som inte går att hitta

Whatsup Linköping
Alexander Widar, Linus Andersson, Jacob Carlsson

Om WhatsUp Linköping

whatsup_linkoping

Linköping är en stad i förändring och varje år börjar runt 10.000 nya studenter. Vi har även turism och konferenser. Som ny i staden är det svårt att veta var alla bra platser finns. WhatsUp Linköping är en webbaserad app där användaren kan se platser i och runt Linköping på en karta, välja olika kategorier och sedan få mer information om platsen. Varje plats går att kommentera för att låta användarna hjälpa varandra att hitta smultronställena i Linköping. Genom att använda Linköpings kommuns API för intressanta platser kan vi hjälpa användarna att hitta lokala platser som inte går att hitta på Eniro, Hitta.se eller Google.

Safr

– din digitala skyddsängel i bilen

Safr
Rasmus Ewehag, Magnus Broeders,Emil Sivertsson Klingvall

Om Safr

Med vår idé tar vi ett steg närmare nollvisionen och ökar säkerheten för bilister. Med hjälp av data från inte mindre än tre öppna API:er har vi skapat en digital skyddsängel som under färd varnar bilföraren. Med hjälp av olycksstatistik från Transportstyrelsens Strada, väderdata från WorldWeatherOnline.com och information om solens ned- och uppgång kan vi räkna ut om det finns en situation som i rådande väglag kan vara lömsk. Föraren får en varning ett par hundra meter innan och kan då vara extra uppmärksam.

Se resultatet på film

Travis

Traviz
Emil Axelsson, Karl Johan Krantz, Marcus Nygren

Om Travis

Travis är en trafikolycksvisualiserare på webben, tillgängligt gratis för allmänheten i syfte att på samhällsnivå få färre trafikolyckor. Verktyget fyller tre primära mål:

1. Insikt, Få en visuellt tilltalande överblick över var flest trafikolyckor sker.

2. Undvika, Undvik olyckor i trafiken genom att vara mer medveten.

3. Påverka, Använd verktyget som faktaunderlag för att påverka beslutsfattare.

Travis gör det enkelt för privatpersoner att bilda sig en uppfattning om var trafikolyckor sker. Med ett gränssnitt i tre dimensioner bjuds användaren in att själv utforska stora mängder data från Transportstyrelsen. Det går utmärkt att utforska samband: Hur många olyckor sker i dimma jämfört med i klart väder? Hur manga singelolyckor sker i jämförelse med olyckor med fler inblandade? Eftersom det går att filtrera datan på tid går det också att se om ombyggnationer eller andra förbättringar har givit något positivt resultat.

travis

Dagens situation när det gäller allmänhetens syn av trafiksäkerhet har mycket att önska. Datan är visserligen tillgänglig för allmänheten men är svår att överblicka, och därmed öppnas inte möjligheten för befolkningen att se vilka vägar som är farliga. Travis underlättar också medvetenhet av vilka situationer som kan vara farliga vid särskilda trafikförhållanden, exempelvis rondellkörning vid isbildning eller landsväg vid mörker. Eftersom Travis är byggt i 3D finns det gott om utvecklingspotential när det handlar om att visualisera flera olika riskfaktorer mot varandra på ett intuitivt sätt.

Inspirr

Inspirr
Jaime González García, Kristofer Gustafsson

Om Inspirr

Inspirr är en webbtjänst för den som vill bli inspirerad att göra något som får magen att pirra. När man besöker Inspirr.se i sin mobiltelefon eller dator möts man av följande fråga:

Inspirr

Efter att ha klickat på knappen presenteras ett förslag på en plats att besöka eller aktivitet att genomföra. En plats hämtas slumpmässigt från Linköpings kommuns platsAPI samt från Google Places API för att ge största möjliga variation i förslagen. För att kunna hitta till platsen visas en karta. Från Instagram hämtas också bilder som tagits i närheten av den aktuella platsen. Inspirr funkar lika bra på datorn som i mobiltelefonen.

Färdhittaren

Färdhittaren
Anders Persson, Göran Bäcklund

Om Färdhittaren

Om du kommer från en annan ort och för första gången besöker Linköping för att gå på East Sweden Hack och du är försenad och vilse då är Färdhittaren en perfekt lösning för dig. Inom några sekunder kan du snabbt få information om vilka linjer som går från närmsta hållplats. Trycker man på linjen som man vill åka med så får man en karta till busshållplatsen väldigt behändigt.