[heading subtitle=”Idéer och lagmedlemmar”] Årets utvalda lag [/heading]

Nedan hittar ni de 20 grymma lag som kommer att tävla under finalen av East Sweden Hack. Nytt för i år är ett nybörjarlag som knappt har några förkunskaper samt ett Wildcardlag kommer att vara med och tävla. Wildcardlaget består av fyra personer som inte känner varandra sedan innan och som har en månad på sig att lära känna varandra och komma fram till en idé som de vill genomföra på hacket.

[one_half]

Alla pitchar (lag #1-20)

[/one_half]

[one_half_last]

Alla uppvisningar

 

[/one_half_last]

Lag #1: Playpark

 

[one_half]

ESH1

 

[/one_half]

[one_half_last]

Allt fler barn väljer att sitta framför datorn istället för att gå ut och röra på sig. Vi tror inte att det beror på lathet utan på en teknisk nyfikenhet, så varför inte ta ut tekniken i naturen? Genom ett interaktivt motionsspel designat för parker träffas barn och ungdomar och spelar tillsammans. Förutom att spelet bidrar till den livsviktiga vardagsmotionen fungerar spelet även som en isbrytare för individer som aldrig annars hade träffats. Man kan även jämföra sina poäng med andra städers vilket medverkar till en större integration samhällen emellan. Det finns få saker som skapar så god stämning som musik, därför används Spotifys öppna data vilket gör spelet till en dynamisk musikfest!

Lagmedlemmar
Linnea Nåbo
David Bergström
Olivia de Flon
Henning Nåbo

[/one_half_last]

Lag #2: roboten (vinnare av Bästa samhällsansvar)

 

[one_half]

ESH2

[/one_half]

[one_half_last]

Hur många av dina semesterbilder saknas du på? Hur många gånger har du haft svårt att hitta i en ny stad? Eller blivit besviken när det börjat regna under en utflykt?
Det är inte alltid man vågar fråga en främling på stan efter vägen, eller om hen kan ta ett foto på dig framför Bosses glassbar.

Vi har utvecklat en prototyp av en servicerobot som kan guida dig till sevärdheter, restauranger och andra ställen i städer. Den kan också ta bilder på dig och dina vänner! Roboten är ansluten till nätet och har koll på aktuella buss- och tågtider, vädret, sevärdheter, kartor, med mera. Den kan dessutom tala flera olika språk, så tyska turister kan tala tyska med roboten.
Sitter du t.ex. i trädgårdsföreningen på en picknick, kan du ansluta din mobil till roboten som spelar din musik!

Fördelen med att det är just en robot och inte en app är att roboten kan åka omkring och t.ex. visa dig vägen. Det finns många personer som tycker att det är svårt att följa kartor och pilar, eller muntliga vägbeskrivningar. Dessutom kan roboten interagera med sin omgivning och ställa sig på rätt ställe för att fotografera dig. Är du utomlands är det sällan du har internet i mobilen och kan söka fram busstider eller vägbeskrivningar. Roboten finns där för att hjälpa dig!

Lagmedlemmar:
Fredrik Löfgren
Sebastian Gustafsson
Samuel Lindgren
Mikael Szreder

Motivering Bästa samhällsansvar:
Trygghet när behöver den i realtid. Där prylen hamnar överst i
värdekedjan istället för att bara vara sensorer för input.
Vinnaren paketerar öppen data som en relation, kreativt
och ett sätt att föra data närmare människor.

[/one_half_last]

Lag #3: Team Voilà (vinnare av Bästa design, Bästa mobila upplevelse)

 

[one_half]

ESH3

[/one_half]

[one_half_last]

Voilà App ger dig platsspecifik live-information till din telefon, utan att använda roaming eller internet. Genom att ha appen igång och hålla telefonen över en Voilà-spot pushas information in i din telefon.

Som turist i ett annat land är det svårt att hitta den information du behöver. Det är inte säkert du kan det lokala språket och du har dålig uppfattning om vad det finns för företag och organisationer som kan hjälpa dig. De flesta förlitar sig på att informationen går att hitta i telefonen och på internet. Men data-roaming är fortfarande ingen självklarhet utomlands, speciellt inte om du kommer från ett land utanför EU. Men även om du har internetanslutning är de svårt att veta var du ska börja leta i all information som existerar.

Voilà App ger dig live-information om den plats du befinner dig vid. Står du t.ex. och väntar på bussen får du enkelt de nästkommande avgångarna inmatade i din telefon. Genom att ha appen igång och hålla telefonen över en Voilà-spot pushas information in i din telefon. Voilà App listar upp den allra senaste informationen på ett enkelt sätt och du slipper ladda ner andra appar eller söka efter information i din browser. Du får all den viktiga information du behöver, när du behöver den.

Lagmedlemmar:
Christian Rydberg
Henrik Andersson
Oskar Forsgren
Sebastian Törngren

Movering Bästa mobila upplevelse:
Har visat hur enkelt det borde vara att få information om platsen du är. Detta genom att använda teknik som kan tas i drift med enkla medel. Kräver inte Internet vilket är bra för turister och ungdomar som har slut på surfen.

Movering Bästa design:
Med ett tydligt helhetskoncept och ett stilsäkert uttryck lyfter formspråket denna tjänst till en ytterligare nivå. Designen känns aktuell och sätter trots sitt stilrena uttryck en personlig prägel på formspråket med hjälp av logotyp, färger och typografi. Det grafiska manéret gör applikationen lättillgänglig och tilltalande för målgruppen.

[/one_half_last]

Lag #4: Trygga (Bästa projekt)

 

[one_half]

ESH4

[/one_half]

[one_half_last]

Trygga är en tjänst som kombinerar teknik med mänsklig välvilja, för att skapa en tryggare miljö. Den grundläggande tekniken baseras på det traditionella överfallslarmet, som ger ifrån sig oljud när det utlöses. Övrig teknik som adderats till Trygga är gps-lokalisering. Planerat är också att integrera teknik för fotografering samt ljudupptagning.

För att göra Trygga komplett skapas ett nätverk av användare, som sedan ger varandra trygghet. När ett larm utlöses ges användare i närområdet notifikationer om person, plats, samt annan värdefull information. Informationen möjliggör att de snabbt kan agera när de tagit sig till den angivna platsen.

Trygga är mer än ett vanligt överfallslarm. Det är ett trygghetslarm som kan användas av såväl unga som gamla.

Lagmedlemmar:
Adam Alsegård
Benjamin Wiberg
Sara Björkvist
Anton Österblad

Motivering Bästa projekt:
Det vinnande laget löser ett reellt problem. De har förmågan både se helheten i behovet och detaljerna i tekniken. Med ett tajt team har de lyckats leverera en fungerande produkt på kort tid och tagit oss ett steg närmare ett tryggare samhälle. Det har potential att bli riktigt stort!

[/one_half_last]

Lag #5: IntelliPark (vinnare av Bästa affärsidé, Bästa användarupplevelse, Bästa sharing)

 

[one_half]

ESH5

[/one_half]

[one_half_last]

IntelliPark är framtidens kombinerade boknings- och betalsystem för parkeringsplatser. Du bokar din parkeringsplats online om du vill, sedan checkar du lätt in på plats med en tagg. Betala aldrig för mer än du använder och slipp allt krångel.

Lagmedlemmar:
Linus Andersson
Jacob Carlsson
Alexander Widar
Andreas Pelme

Motivering Bästa affärsidé:
Idén har tydlig kundnytta med en skalbar affärsmodell. Lösningen är enkel att implementera och integrera med befintliga system. Marknadspotentialen är god med en möjlig internationalisering.

Motivering Bästa användarupplevelse:
För ett genomtänkt koncept från reellt problem till enkel användning och ett lättanvänt gränssnitt. En enkelhet både i verkligheten och appen. Vi uppskattar de nytänkande idéerna och potentiella utvecklingsmöjligheterna.

Motvering Bästa sharing:
Intellipark har potential att bli en tjänst med hög användarnytta som möjliggör maximal delning av en knapp resurs, central parkering. Samtidigt bidrar tjänsten till minimerad miljöpåverkan genom minskad söktrafik.
Skippa rf-taggen och kör systemet mot användarens smartphone istället så blir det ännu bättre.

[/one_half_last]

Lag #6: itsnoworry (vinnare av Mest innovativa vardagslösning samt Future Potential)

 

[one_half]

ESH6

[/one_half]

[one_half_last]

En tjänst som hjälper dig att hålla koll på om det är nödvändigt att skotta snö från taken.

Lagmedlemmar:
Gabriella Rydenfors
Sandra Tråvén
Jennifer Bodén
Isabelle Forsman

Motivering Mest Innovativa vardagslösning:
Genom att använda sensorer och öppna datakällor har gruppen skapat en unik lösning som löser ett verkligt problem – som ingen vill uppleva. Produkten har stor utvecklings potential vilket är ett tungt vägande skäl till att de har vunnit priset.

Motivering Future Potential:
Vi är imponerade av lagets förmåga att hitta ett riktigt problem som de löst på ett nytt innovativt sätt. Samtliga av lagets medlemmar har även utmanat sig själva genom att ta sig an uppgifter inom nya teknikområden. Vi vet att laget haft det riktigt tufft under resan, laget vinner då det övervunnit de svårigheterna och levererat en lösning som innehåller de viktigaste funktionerna.

[/one_half_last]

Lag #7: PLAPI

 

[one_half]

ESH7

[/one_half]

[one_half_last]

Sluta ha information från IoT på i olika ställen och samla för personen intressant öppna data i ett dynamiskt gränssnitt. Tjänsten sammanfogar såväl öppna data som data från sensorer som finns hemma hos privatpersoner idag. Unikt är att vi möjliggör för användaren att koppla dessa data till platser. Hemmafixare, företag, husägare kan alla dra nytta av lösningen för att följa event från IoT på platser. Tjänsten skapar en platform för nya tjänster som t ex interaktivt schema på en festival eller monitorering av ditt hus. Marknaden är world wide.

Lagmedlemmar:
Kim Myhrman
Andre Engström
Fredrik Haglund
Stefan Öggemar
[/one_half_last]

Lag #8: Sensit

 

[one_half]

ESH8

[/one_half]

[one_half_last]

Vi har valt att sammanställa ett sätt att kunna enkelt övervaka de smarta ting man har i hemmet. Det ska vara extremt enkelt att lägga nya handlingar efter händelser så att alla hushåll ska kunna använda sig av produkten utan att ägaren ska behöva vara civilingenjör.

Lagmedlemmar:
Daniel Nilsson
Henning Hall
Daniel Sjövall
Alexander Widerberg
[/one_half_last]

Lag #9: Carrotivator

 

[one_half]

ESH9

[/one_half]

[one_half_last]

Idag finns otaliga wearables och trackers av puls, stegantal, mm. Ändå har 1,6 miljarder människor ohälsosamma levnadsvanor. För många är nu behovet att ha all denna data samlad på ett ställe.

Vår familjehälsoportal, Carrotivator, länkar samman dessa delar och kombinerar dem med dels stationära hälsosensorer samt presentera detta i en demografiskt relevant kontext för ökad förståelse och motivation.

Lagmedlemmar:
Jonas Tjäder
Assma Camaro
Erik Winther
Elias Erdtman
[/one_half_last]

Lag #10: Fill Me App

 

[one_half]

ESH10

[/one_half]

[one_half_last]

Effektivisering av rutter för påfyllning av förbrukningsvaror.

Lagmedlemmar:
Filip Haglund
Johanna Westberg
Mike Persson
Love Lidberg
[/one_half_last]

Lag #11: Punkten (Vinnare av Teknisk innovation)

 

[one_half]

ESH11

[/one_half]

[one_half_last]

Vår tjänst låter lärare, skolledning och kommun förstå hur övergripande datapunkter såsom luftkvalité, väder, schema och skolmat påverkar studiemiljön i klassrummen.

Lagmedlemmar:
Victor Bergelin
Gustav Ernberg
Victor Birath
Åsa Fredricsson

Motivering Teknisk innovation:
På ett användarvänligt och innovativt sätt så lyckas de samla och analysera en stor mängd data. Med hjälp av maskininlärning så kan de tolka subjektiva och objektiva data och få ut ett resultat som kan förbättra förutsättningarna för en god utbildning.
[/one_half_last]

Lag #12: SunScreener

 

[one_half]

ESH12

[/one_half]

[one_half_last]

SunScreener är en säkerhetsprodukt som maximerar dina soltimmar samtidigt som den varnar dig för all farlig solstrålning.

Lagmedlemmar:
Fredrik Schlyter
Fredrik Kangas
Sebastian Wihlborg
Jens Duvaldt
[/one_half_last]

Lag #13: Katt-app-strof

 

[one_half]

ESH13

[/one_half]

[one_half_last]

Nu slipper du dåligt samvete över att din katt sitter utanför dörren i regn och kyla, Katt-app-strof meddelar dig när din katt vill in.

Lagmedlemmar:
Johanna Elmesiöö
Sofie Khullar
Daniel Böök
Kelly Backlöf
[/one_half_last]

Lag #14: VARNA-skylten

 

[one_half]

ESH14

[/one_half]

[one_half_last]

VARNA-skylten räddar liv genom att i realtid varna cyklisten vid en förhöjd risk för olyckor.

Lagmedlemmar:
Maria Lindstam
Ingela Rossing
Robin Abrahamsson
Magnus Ekroth
[/one_half_last]

Lag #15: H2infO

 

[one_half]

ESH15

[/one_half]

[one_half_last]

H2infO är tjänsten som estimerar din vattenförbrukning på en enkelt och billigt sätt. En sensor i marken kopplad till mobilnätet gör att både gemene man så väl som ägare till stora parker, golfbanor eller odlingar kan ha nytta av produkten för att spara in på resurser som tid, pengar och vatten. I och med att varje sensor är kopplad till mobilnätet, samt tillhörande hemsida är systemet skalbart, då varje användare kan ha allt från en till hundratals sensorer. Tillsammans med SMHI:s data för väderprognoser, får användaren information om denne behöver vattna eller kan dra nytta av naturens egna bevattningssystem.

Lagmedlemmar:
Cristoffer Särevall
Klas Löfstedt
Kajsa F. Franzen
Sofia Flårback
[/one_half_last]

Lag #16: Forecast Heat

 

[one_half]

ESH16

[/one_half]

[one_half_last]

Vår idé är att spara på energi och miljö genom att effektivisera uppvärmningen av fastigheter. Idag regleras värmen i de flesta fall endast av den aktuella temperaturen i och utanför huset, vi vill göra regleringen smartare genom att förutsäga eventuella temperaturförändringar. Genom att använda SMHI’s öppna väder-databas och Norrköpings kommuns fastighets-databas kan användaren genom appen få bättre överblick över hur väder och hus-konstruktion påverkar värme-regleringen.
Arduinon kan med denna information och lite reglerteknik effektivisera styrningen av användarens värme-system.

Lagmedlemmar:
Filip Kantedal
Simon Hedlund
Albin Bergström
Jonathan Nilsson
[/one_half_last]

Lag #17: Röj

 

[one_half]

ESH17

[/one_half]

[one_half_last]

Automatiserad mätvärdesinsamling av snödjupsdata för effektivisering vid planering av plogningsarbete. Komplett kedja från mätare via server till webbgränssnitt. Lösningen är enkel, skalbar och ger en god översikt över snösituationen i din kommun.

Lagmedlemmar:
Charlie Forsgren
Andreas Karlsson
Sam Thellman
Alexander Brusmark
[/one_half_last]

Lag #18: Team Pulsify (vinnare av Bästa Team Spirit)

 

[one_half]

ESH18

[/one_half]

[one_half_last]

En pulsmätare som hjälper dig att släppa stressen och leva den vardag som du vill leva, med hjälp av det bästa medlet: musik!

Lagmedlemmar:
Sara Martin
Malin Sandell
Julia Nilsson
Linnea Rothin

Bästa Team Spirit:
Laget har genom att finna glädje i varandra, och dra nytta av sina olika kunskaper, byggt en gemenskap som inspirerar. #pyjamasparty
[/one_half_last]

Lag #19: uFeel (vinnare av Bästa kombinationskraft samt Bästa hälsofrämjare)

 

[one_half]

ESH19

[/one_half]

[one_half_last]

Ufeel har potential att förändra livet för personer med diagnosen bipolär. Forskning visar på tydliga samband mellan rubbningar i sömncykeln och början på maniska eller depressiva faser. En del av Ufeel är en sensor som placeras i sängen och analyserar sömnen. En app hjälper sedan den bipolära genom att informera när det finns risk för återfall i depression och ger även förslag på åtgärder för att undvika återfall. Denna app förbättrar även kommunikation mellan vårdgivare och patient genom att även vårdgivaren får tillgång till hälsodata. Sammantaget har detta stor potential att förändra livet för en bipolär genom att både personen själv och dess vårdgivare på ett helt nytt sätt kan agera proaktivt kring sjukdomens förlopp.

Lagmedlemmar:
Jessica Daberius
Torkel Danielsson
Louise Fuchs
Simon Hällström

Motivering Bästa kombinationskraft:
Wildcard-lagets lösning för bipolära löser ett reellt behov och skapar nytta genom en kreativ infallsvinkel. Den kombinerar olika datorkällor och härleder ny kunskap. Det är en idé som hjälper människor och skapar nytta på riktigt. Man behöver inte fundera hur det används, det bara funkar.

Motivering Bästa hälsofrämjare:
För elegant koppling till patientgrupp. En uppkopplad vård hemma för den proaktiva patienten. En riktig hälsofrämjare med potentiellt stor samhällsnytta. Ett fantastiskt läge för vidareutveckling som vi vill se. En stor nytta och LÄTT den Bästa hälsofrämjaren!

[/one_half_last]

Lag #20: APPETITO

 

[one_half]

ESH20

[/one_half]

[one_half_last]

En tjänst som jämför skolmatspill med elevers matupplevelse för att hitta ett samband som kan underlätta vid läsårets planering av skolmat.

Lagmedlemmar:
Diana Saleh
Dylan Saleh
Christoffer Johannesson
Marcus Bejgrowicz
[/one_half_last]