[heading subtitle=”Ta datamängder och koppla ihop dem med en pryl”] Datakällor [/heading]

Här listar vi de datakällor som du ska använda minst en av. Utöver dessa får du gärna använda andra datakällor, och du kan välja helt fritt bland både svenska och internationella API:er. Bra inspiration på öppen data i Sverige finns på exempelvis Hack for SwedenOpengov.se och API-katalogen.se.

Linköpings kommun

[one_third]
https://youtu.be/pejIBtuN1G4
[/one_third]

[two_thirds_last]

Linköpings kommun har ett relativt brett utbud av öppna data. Datan finns publicerad på kommunens öppna data plattform www.linkoping.se/open. Där hittar man även data från de kommunala bolagen Arenabolaget och Sankt Kors.

Öppen data: exempel

Idé-inspiration:

[/two_thirds_last]

Norrköpings kommun

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

Norrköping utvecklas och fler människor vill bosätta sig här, gärna centralt! Norrköping står inför stora förändringar som redan börjat. Vi bygger en stad vid havet endast 50 minuter från Stockholm.

– Öppen data kring alla ca 69 000 byggnader (area, antal rum, adress, lägenhetstyp, kökstyp, nybyggnadsår, våningsplan osv) i Norrköping.

– Noka Norrköpings-kartan

Data om alla bostäder i Norrköpings stad

Excel-fil (8.3 MB, cirka 69 000 st bostäder)

Geografiks data över Norrköping (via Norrköpingsskartan NOKA)*

Kommunkartan
Ortofoton (ej kommuntäckande)

*Dessa datakällor kan inte klickas på direkt, de måste läggas in i ett system eller program för att kunna användas. Web Map Service (WMS)-protokollet följs. Ett sätt är att installera opensource-programmet QGis: http://www.qgis.org/en/site/

Idé-inspiration:

Kontaktperson

Anders jobbar till vardags på IT-enheten som Software Asset Manager men är utbildad GIS-koordinator. Välkommen att höra av er till honom under helgen!

Namn: Anders Westlindh
E-post: anders.westlindh@norrkoping.se
Mobil: 0725279416
[/two_thirds_last]

SMHI

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

SMHI mäter och beräknar olika tillstånd i luft, hav, sjöar och vattendrag. De har naturligtvis väderdata men även mycket miljödata och beräkningar för till exempel framtidens klimat. Det finns både mycket historiska data och realtidsdata.

Öppen data

I SMHI:s utforskare för öppna data hittar du information om deras data och länkar till nedladdningstjänster. För hjälp till dig som är utvecklare, klicka på ikonen i+ för mer hjälp. I utforskaren kan du söka efter vissa parametrar, såsom lufttemperatur och nederbörd, men du kan också söka efter typ av nedladdningstjänst, till exempel GUI eller API. På smhi.se/data finns Utforskaren, villkor och FAQ.

Kommande API:er

SMHI har två nya API:n på gång, de kommer under sommaren. Det ena ger dig tillgång till data som beskriver vädret just nu, var som helst i Sverige. SMHI mäter på hundratals platser i landet men dessa data har ändå en begränsad geografisk täckning. Men genom det nya API:et får du tillgång till beräknade data för hela Sverige. Du kommer också få tillgång till radarbilder i realtid, en bild för hela Sverige som uppdateras var 5:e minut.

YouTube

Film om det som sagts ovan plus några utmaningar som var på årets Hack of Sweden för inspiration finns på Film.

Kontaktperson

Har du frågor? Johanna Fältström (johanna.faltstrom@smhi.se / 011-495 87 44) och Marcus Flarup (marcus.flarup@smhi.se / 0706-330913) kommer finnas på plats under hacket!

Idé-inspiration:

[/two_thirds_last]

Linköpings universitet

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

Linköpings universitet har alltid varit förnyare. Det finns inte jättemycket öppen data. Du kan komma åt olika datakällor kopplade till biblioteket. Mer intressant är de tre utmaningarna under “idé-inspiration” – vill du hjälpa Linköpings universitet framåt?

Biblioteket

E-press – historiska databaser med mera som är kopplade till biblioteket

Idé-inspiration:

[/two_thirds_last]

Region Östergötland

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

Health Innovation Platform är det ställe där du kan hitta öppen data från landstinget samt API:er. Region Östergötland tipsar även om övriga API:er mot medicinsk Internet of Things.

Health Innovation Platform

HIP: http://www.hip.se/
(öppen data från landstinget samt API:er)

Övriga API:er mot medicinsk IoT (Internet of Things)

OpenIce: https://www.openice.info/
DeviceHive: http://devicehive.com/blog/cloud-development-medical-systems
ResearchKit: http://researchkit.github.io/

Kontaktperson

Vid frågor, välkommen att kontakta Gunnar Björkman.

Idé-inspiration:

[/two_thirds_last]

Spotify

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

Spotify har bland annat ett webb-API och ett SDK för iOS och Android. Du kan även använda Echo Nests API:er. Mer information finns via filmen samt på Spotify Developer och EchoNest Dev Center.

Idé-inspiration:

Support under helgen: Kasia Drzyzga, Android Developer

[/two_thirds_last]

Narrative

[one_third]

[/one_third]

[two_thirds_last]

Narrative är en startup inom wearables. De skapar världens minsta automatiska kamera. Den tar 1 bild var 30:e sekund. Deras mål är att kunna återuppleva det du lever nu: “relive the present”, i det som kallas Lifelogging.

Narrative har 150 miljoner foton i deras databas (fastän de bara har funnits ute sedan maj förra året), det laddas upp 8 miljoner bilder varje vecka, och de har foton från alla världens hörn. Bilderna hittas i olika “moments” som en tidslinje, på webben och mobilen, och nu även via deras öppna API.

API-beskrivning

Alla bilder på Narratives plattform delas in i moments, som förenklat är bildsekvenser baserade på tid, bildinnehåll etc. I det öppna API:t finns det möjligheter att hämta ut information moments, enskilda bilder och tillhörande metadata (e.g. GPS-positioner), endera för en inloggad användare, eller publikt delade moments inom tjänsten.

Dokumentation och exempel för API:t kan hittas på https://open-staging.getnarrative.com/, eftersom att det är i betastadiet så kan det finnas buggar i både dokumentation och kod, hör gärna av dig till open@getnarrative.com om du hittar några sådana buggar, eller om du generellt vill ha hjälp med att använda API:t.

Idé-inspiration:

Kontaktperson:

Om ni vill komma åt Slack-kanal för support, maila Herman Olsson på herman@getnarrative.com.

[/two_thirds_last]