+46 (0)13-20 57 57 info@eastswedenhack.se

wiotech_highWiotech har med hjälp av sina verktyg för byggandet av morgondagens smarta samhälle kunnat fånga upp vårt hackaton från ett annorlunda perspektiv. De installerade en egenutvecklad Internet of Things-lösning på creActive och hämtade in data om olika mätparametrar, som sedan presenterades på webben i realtid. Molntjänsten, där data visades, har även en analysfunktion för att behandla inhämtad data. Här presenterar de analysresultaten av hur de mätte vårt hackaton. Trevlig läsning!

[heading subtitle=”#besthackever med Wiotech”] East Sweden Hack 2015 ur ett IoT-perspektiv [/heading]

Vem var det som drack? (kaffeåtgången)
För att undvika att det bildas köer framför kaffeapparaten, kom ESH-crew på idén att brygga kaffe, som sedan serverades i tre kaffetermosar som vi byggde sensorer på och kunde därmed mäta kaffeåtgången.

Under helgen förbrukades det totalt 649 koppar av det goda kaffet, mer eller mindre jämnt fördelat på varje termos. Lördagen stod för 428 koppar kaffe, vilket kan lätt kopplas till att mättiden och antalet personer i lokalen har varit större i lördags än i söndags. Kurvorna visade även på att det dracks mest kaffe i intervaller mellan klockan 8 och 10, samt under eftermiddagstimmarna, vilket tyder på att kaffet användes för att piggna till lite. Dessutom är det viktigt att påpeka att dessa 649 koppar inte har förbrukats enbart av de tävlande, då övriga besökarna faktiskt stod för en stor del av konsumtionen, särskilt under lördagen. Vi påpekar detta så att ni inte tror att 80 deltagare drack 428 koppar kaffe på en dag, vilket skulle innebära över 5 koppar per dag per person.  Det skulle ha varit lite väl mycket, eller hur?

Samtidigt kan vi, som var på plats, intyga att deltagarna verkligen jobbade hårt med sina projekt och vi tror att kaffet inte betraktades som ett hjälpmedel, utan snarare som en mindre distraktion. Så dedikerade var dem och vi beundrar verkligen deras arbetsmoral och vi återkommer till detta längre ner i texten.

CoderDojo Mini Hack (mjölkchoklad och chokladdryck)
En annan anledning till att undvika köer framför kaffeapparaten var att ESH-crew ville mäta åtgången av mjölkchoklad och chokladdryck. Totalt blev det 202 koppar. Men vilken av dessa två utsökta drycker blev hackets favorit undrar ni kanske?

Det har faktiskt varit relativt jämn kamp under fredag och söndag, men under lördagen anordnades det CoderDojo Mini Hack för små superhackare i de lägre åldrarna och det hade en stark påverkan på utfallet. Under förmiddagen fick de lära sig grunderna om programmering genom Shitty Prototyping, för att sedan under eftermiddagen vässa sina färdigheter genom praktisk programmering inom Spel, Webb och Robot. Vilken härlig stämning det var!

Ni undrar fortfarande kanske vilken dryck vann? Ok, snart kommer det. Först måste vi berömma dessa små hjältar och uppmana dem att fortsätta med programmering så att vi kan bygga morgondagens smarta samhälle tillsammans, för framtiden tillhör dem mer än oss! Förutom att deras närvaro bidrog till att East Sweden Hack blev #besthackever, så avgjorde de även kampen mellan chokladmjölk och chokladdryck. Lördagens resultat blev 73 till mjölkchoklad mot 29 till chokladdryck, och därmed utser vi mjölkchoklad till favoritdryck på CoderDojo Mini Hack!

Har du tvättat händerna? (toalettbesök)
All vätska som intas, måste väl släppas ut, eller hur? Nej, vi försökte inte mäta korrelation mellan intag och utsläpp av vätska under hacket. Det vi mätte istället var antal toalettbesök, men på ett lite annorlunda sätt. Vi kunde ha tagit beslutet att utplacera rörelsesensorer som skulle mäta in- och utpasseringar, men vi valde att mäta temperatur och relativ luftfuktighet för att visa att dessa två enkla mätvärden kan vara mycket mer användbara än vad man skulle kunna tro. Genom att en person kommer in på toaletten och stänger dörren bakom sig, så stiger temperaturen och den relativa luftfuktigheten. Om personen dessutom spolar och sedan även tvättar händerna så stiger den relativa luftfuktigheten ännu mer.

Antal toalettbesök har uppmätts till totalt 711 stycken. Lördag med 302 besök var dagen med de flest totala uppmätta besök, men fredagsmingel stod för den mest frekventa mängden toalettbesök med hela 218 stycken på ungefär 4 timmar. Det har visserligen vistats mer människor i lokalen under fredagskvällen och det har dessutom konsumerats mera dryck, samtidigt som lördag var en tävlingsdag och lagen var så fokuserade på sina grymma projekt. Data om toalettbesök får oss att undra ifall deltagarna många gånger valde att sitta kvar och jobba istället för att gå på toaletten.  Eller handlar det kanske om en ganska låg konsumtion av vätska? Oavsett, så visar dessa siffror på oerhört stark och dedikerad arbetsmoral hos de tävlande lagen.

Dedikerade arbetsinsatser (koldioxid)
Ännu en faktor som tydligt visade på vilka grymma deltagare det har varit i år är koldioxidhalten i creActive lokalen. Vi mätte koldioxid på bottenvåningen och på de två övre våningarna där lagen satt. De uppmätta värdena har under vissa perioder varit på ganska höga nivåer, vilket är ett självklart resultat av en hög koncentration av superdedikerade människor på samma plats som arbetar hårt. Och när man arbetar hårt, så blir andningen mer frekvent. Och när andningen blir mer frekvent, så produceras det? Ja, ni har gissat rätt, mer koldioxid.

Lagen arbetade så hårt att värdena som hämtades in under vissa perioder gav tydliga signaler till ESH-crew att öppna alla tänkbara dörrar som det gick att öppna och på sådant sätt ge extra komplement till ventilationssystemet. Dessutom var det mycket smart att uppmana deltagarna att komma ner till bottenvåningen för fika och bensträckare, eftersom värdena visade på att detta bidrog till att koldioxidnivåerna på de olika våningarna jämnades ut. Detta skapade avsevärt bättre luftkvalitet, som i sin tur hade en positiv påverkan på lagens prestationsförmåga som man kunde se i slutprodukterna som visades upp på East Sweden Hack Awards.

Stort grattis till alla deltagare och stort tack till arrangörerna, det var verkligen stor ära för oss att få en roll i detta storslagna evenemang. Låt oss fortsätta bygga det smarta samhället tillsammans!