+46 (0)13-20 57 57 info@eastswedenhack.se
minihackathon

Foto: Crelle

Under lördagen arrangerades ett mini-hack i samband med tävlingen East Sweden Hack, som går av stapeln på CreActive i Mjärdevi. Barn i åldrarna 7-17 fick möjligheten att prova på programmering inom tre olika inriktningar; webb, spel och robot. Aktiviteten var mycket uppskattad av såväl barnen som deras föräldrar.

– Idag fick mer än 50 barn chansen att lära sig mer om att programmera spel, webb och robotar samtidigt som de hade väldigt kul tillsammans säger en nöjd Fredrik Heinz, docent i datalogi vid Linköpings universitet och initiativtagare till CoderDojo i Linköping.

Unga och erfarna inspirerar varandra

East Sweden Hack är en tävling där deltagarna tävlar genom att bygga appar och webbapplikationer baserat på öppen data. Det är en samlingsplats som genomsyras av innovation och entreprenörskap, och som bubblar av liv. Med förhoppningen om att kunna inspirera fler barn och unga tog arrangörerna bakom East Sweden Hack initiativ till att bjuda in CoderDojo från Linköping respektive Norrköping för att göra en gemensam regional kick-off.

– Jag var med och tävlade i East Sweden Hack förra året, berättar Marcus Nygren, student vid Medieteknik vid Campus Norrköping, och initiativtagare till den studentdrivna CoderDojon i Norrköping. I år var det fantastiskt kul att kunna arrangera ett mini-hack för barn och unga. De får mötas och inspireras av erfarna programmerare, men ännu viktigare så lär de sig programmera sina egna spel, hemsidor och robotar och får visa upp vad de gjort och lärt sig av varandra.

Fredrik Heinz beskriver programmerare som ett framtidsyrke.

– Vi ordnar CoderDojos för att ge barn och unga chansen att lära sig programmera utifrån sin egen nyfikenhet och med stöd av mer erfarna programmerare.Många företag och branscher kommer ha stora behov av att rekrytera programmerare i framtiden. Vi hoppas genom våra insatser kunna inspirera fler till att välja data/it.

East Sweden Hack besöktes även av Karin Nygård, lärare på Sjöstadsskolan i Stockholm och drivande bakom att få in programmering som ett ämne i skolan gästade East Sweden Hack, och var inte minst intresserad av mini-hacket. Tillsammans med sin lilla dotter gick hon runt och tog del av vad barns och coachers gemensamma skapande.

– Det är ett fantastiskt initiativ och duktiga och engagerade ledare, det var väldigt roligt att se dem jobba tillsammans

Om CoderDojo

CoderDojo Linköping hålls varannan onsdag mellan 16-18 på Campus Valla, Linköpings universitet.

CoderDojo Norrköping arrangeras varannan lördag mellan 11-13 på Visualiseringscenter i Norrköping.