+46 (0)13-20 57 57 info@eastswedenhack.se

Mitt hjärta bultar fortfarande euforiskt efter Pre-hack 19 maj – Beyond the Smartphone igår. Det var fullsatt i en färgsprakande domteater på Norrköpings Visualiseringscenter C. Bland de nyfikna fanns vänner och nya ansikten, studenter och yrkesverksamma. Jag, Lena, Anna, Marcus, Ulrika och Sandra anordnade East Sweden Hacks “förfest”, och det blev en episk inspirationskväll – eller vad tyckte du som var med?

För dig som missade:

Sveriges häftigaste maker och webbutvecklare Ellen Sundh visade upp vad vi kan göra när vi kopplar ihop Internet till våra prylar. En gråtande/skrattande skohylla, styra varandras kläder, eller världens största gripklo. Under 2 dagar och 24 timmars hackande mellan 4-6 september får DU chansen, och anmälan har nu öppnat. Det är ett enormt buzz kring vad vi kallar Internet of Things: 3D-skrivare, smarta klockor, allt ska kopplas upp. Detta sker i industrin, men också i en global maker-rörelse där alla är inkluderade och är välkomna att bidra. Nu är det East Sweden Hacks tur.

Så igår bildades lag, idéer, det byggde prototyper, och den öppna datan och samtliga priskategorier avslöjades. Vi har 12 st 5 000 kr-pris – alltifrån Bästa design, Bästa samhällsnytta, Bästa affärsidé, Teknisk innovation. Dessutom: ett stort Studentpris, och Vinnar-resa till Berlin.

Det finns verkligen något för alla, och det är hela tanken. Vi vet att East Sweden Hack blir roligare och häftigare ju mer lagen består av olika intressen, kompetenser och bakgrund. Sofie säger det bäst: “1. Diverse teams create better products. 2. We lack diversity in the IT industry.” Så låt oss skapa den framtid vi vill se, nu, tillsammans.

Den drivkraften gör att East Sweden Hack 2015 för mig personligen handlar om att öppna upp hackathons för flera. Likt hur vi varannan vecka har tjejer och killar 7-17 år som upptäcker programmering med CoderDojo Norrköping, vill vi att du får känna på hur det är att vara med och starta och inspirera framtidens startups och tech-företag under East Sweden Hack.

Uppdraget i år är att du under 24 timmars hackande (fördelat på 2 dagar, med sovpaus emellan) ges möjlighet att koppla ihop öppen data och Internet of Things. Jag förstår att detta låter knepigt, och det är det. Det är OK. Det går liksom inte att vara bäst på allt som krävs för att skapa en riktigt bra Internet of Things-pryl:

Du skulle behöva kunna programmering av både mjukvara och hårdvara, app/webb-design och klistra ihop en fysisk sak, och du behöver kunna marknadsföra vad du gjort och pitcha det på ett sätt som gör att andra blir intresserade. Väldigt få personer kan göra alla dessa grejer.

Till hacket har du i varje lag minst en som kan webb/appar, minst en kreatör/designer, och minst en som är entreprenöriell och som kan pitcha resultatet och marknadsföra. Kan du vara någon av dessa personer?

24 timmar är inte lång tid. Med hjälp av API:er och öppen data kan du få mycket innehåll till ditt projekt utan att behöva skapa det själv. I år är både myndigheter och företag med och delar sina API:er och öppen data, så att du kan koppla ihop (gärna flera olika) datakällor på smarta och oväntade sätt. Koppla upp din pryl mot Spotify, Narrative, Linköpings/Norrköpings kommun, Region Östergötland, Linköpings universitet eller SMHI. Du måste använda minst en av dessa till hacket, och får gärna använda ännu fler. Hemma har jag t.ex. utan att behövt programmera gjort en knapp som skickar SMS till min kompis Axel, och att tweets till #ESH15 får en liten flagga på mitt skrivbord att vinka fram och tillbaka.

Igår fick de som besökte Pre-hack under en timme uppdraget att komma på idé, designa och skapa, och till sist pitcha en egen Internet of Things-pryl. En timme! Detta är vad de skapade. På hacket har du 24 timmar, då du kan använda programmering och sensorer för att ge liv åt de prototyperna. Koppla upp din fysiska pryl till t.ex. Facebook/Twitter, sensorer, eller lysdioder eller knappar. Det går att göra helt galna grejer, och det märkte vi verkligen igår under Demola:s “Shitty prototyping”-workshop. Du behöver bara ta steget att sätta dig i ett nytt sammanhang.

Börjar du känna dig hack-sugen nu? Då vill jag stilla din nyfikenhet! Det finns fyra sätt att anmäla dig på till East Sweden Hack den 4-6 september i Linköping:

  1. Lag – vi vill se grymma lag från alla Sveriges hörn och kanter!
  2. Enskild – vi parar ihop dig i en grupp som behöver dina skills
  3. Wildcard – för dig som inte kan boka upp dig redan nu till 4-6 september
  4. Nybörjare – lär sig hacka under hacket, m.h.a. coacher och lagkamrater

Yrkesverksamma och studenter – nu är det dags att surfa in på eastswedenhack.se/anmalan. Läs mer om vad ett hackathon är här. Hoppas vi ses 4-6 september!

20 lag väljs ut i sommar, och kommer ni vidare får ni tillsammans välja upp till 2 000 kr i prylar och grejer. Under två heldagar på coola lokalen creActive Mjärdevi får du sedan lära dig bemästra Internet of Things under 24 timmars hackande, med priser till ett värde av över 50 000 kr. Framför allt är dock hacket en chans att ha kul, vara den bästa versionen av sig själv, och umgås med likasinnade.